Volvo och klassidentitet.

Publicerat: februari 25, 2010 i Föreläsningar

Jag fick äran att inleda Volvos facklubbs årsmöte med att prata om klassidentitet och varför subkulturer och extrema grupper kan växa och utgöra konkurrens mot klassenighet.

Detta oavsett om subkulturerna baseras på etnicitet, kriminalitet, religion eller ideologier.

För så är det. Om den nationella eller religiösa identiteten ökar i ett samhälle så minskar per automatik klassidentiteten i samma takt. Så de som är intresserade av att öka en klasskänsla hos arbetarklassen måste därför bekämpa organiserad etnisk stolthet, ideologisk fundamentalism, könsideologier, intersektionalism, kriminalitet och organiserad religion. Alltså, om man nu har intresset att öka klasskänslan.

Jag älskar att föreläsa på arbetsplatser, i fackföreningar eller på praktiska gymnasium. Det är befriande. Dels tror jag det beror på att det är mitt arv och min bakgrund, dels att vad man än säger så finns kraften i den stora breda arbetarrörelsen, och om man vill förbättra samhället så är det genom arbetarrörelsen det kommer att ske.

Så det var en mycket bra föreläsning och jag önskar facklubben på Volvo lycka till och om jag får ge ett råd. Strejka mer!

Kul var också att träffa en kille som jag gick i samma fordonsteknisk linje på i Kortedala. Han hade jobbat på Volvo sedan vi slutade skolan i slutet av 80-talet…

Kul som fan Seppo. Hoppas du får behålla jobbet på Volvo. Om inte hoppas jag att du kämpar och ställer till ett jävla liv mot företagsledningen.

Må väl kamrater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s