Nya radiokrönikor, om andlighet med mer…

Publicerat: maj 16, 2010 i Föreläsningar

Lite nya radiokrönikor att lyssna på. Lägger ut den senaste i textform nedan. Om ni vill lyssna så gå in på länken.

”Kamrater och kära vänner.

Just nu är det väldigt mycket klasskamp i mitt liv. Det är valrörelse och jag medverkar på mitt vis i den genom att åka runt på arbetsplatser och fackföreningar, där jag snackar om arbetarstolthet och att arbetarrörelsen måste visa sina muskler.
Jag trivs utmärkt med det och vill ni lyssna på mitt 1 majtal jag så kan ni söka på mitt namn på Youtube så hör ni det.

Men nu lämnar jag klasskampen för några minuter. För människan är inte endimensionell. Utan vi är storslagna varelser med förmågan att känna, förnimma och uppleva fantastiska sensationer runt oss och inom oss om vi stannar upp och känner efter.

Så länge jag kan minnas har jag känt att det finns något större runt oss, något ljust och harmoniskt. Ofta har det varit när jag känt mig som mest hatisk eller som mest förbittrad som jag någonstans kunnat ana ett hopp. Att jag måste ställa mig ovanför det vansinne jag ibland tycker mänskligheten skapar. Att flyga upp som en örn och betrakta världen från ovan ett tag och där få distans och känna mig ett med alltet.

Visst, det är stora ord. Men egentligen inte. Alla människor oavsett bakgrund söker någon form av större mening med livet. Kanske inte alltid medvetet. Men omedvetet, ofta i tillvaron mellan vakenhet och sömn eller i det man kallar för meditativt tillstånd.

Kanske när man tar en promenad i skogen och stannar till för att höra, lukta och ta in sig allt levande runt omkring en. Man betraktar vitsipporna eller ett träd som fallit till marken och plötsligt kan man känna en mjuk rysning genom kroppen och man blir ett med skogen.
Eller när man ligger på en brygga och nästan somnar av havets brusande och vindens smekande och utan man märkt det så känns det som man svävar i luften, det blir svårt att känna konturerna av sig själv, för man blir för ett ögonblick tillsammans med universum.

Själv kan jag även få denna känsla när jag tränar hårt eller när jag är med min älskade. När man slutar tänka för en stund och bara känner efter, låter ens själ komma fram, det är då man märker att det finns en andlig dimension i tillvaron.

Det jag menar är inte religion även om det är samma strävan efter mening som skapat religionerna. Tyvärr kan ofta religioner hamna i direkt motsats till andligheten hur märkligt det än låter.
Och de som hört mig tala eller läst texter från mig märker ganska tydligt att jag är oerhört kritisk till religioner. Det är inte så konstigt egentligen. Mycket av det jag ser i religionen och i religiösa skrifter och länder handlar mest om att kontrollera människans drivkrafter och lustar. Det är mycket regler och fördömanden och att man är kränkt hit och dit och alla måste anpassa sig till olika religioner så man inte trampar någon religiös på tårna.

För mig är gudomligheten tvärtom. Gudomligheten kan inte bli kränkt, gudomligheten skapar inte rigida regler, gudomligheten hotar inte med ett helvete och gudomligheten har knappast något behov av att kontrollera människans olika och fantastiska känsloregister.
Inte vad jag tror i alla fall. För mig handlar gudomligheten om något större, att utvecklas i både kropp, ande och själ. Att ha en känsla av att våra själar är odödliga. Och att oavsett vad man tidigare varit med om så går det att bli lycklig. Åtminstone kan man sträva efter det.

Tanken mina vänner är skapande. Tänk och känn gudomligheten och bestäm hur du vill ha ditt liv, se glädje inom dig och fortsätt med det varje dag. Vi alla är gudar, om vi vill, och vi kan alla dra till oss lycka och kärlek genom att bli vän andligheten inom oss.

Om vi finner denna andlighet och samtidigt strävar efter det klasslösa samhället. Ja kamrater. Då är den perfekta världen nära.

Detta är Renzo Aneröd och jag önskar er alla en fortsatt trevlig dag.”

Lyssna: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2422&grupp=5600&artikel=2359920

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s