Radiokrönika. Sverige idag.

Publicerat: juni 28, 2010 i Krönikor

Sommarkrönika i radion. Läs textversionen nedan eller gå in på

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2422&artikel=2359920

”Kamrater och gott folk.

En gång i tiden var Sverige ett land som strävade efter att bygga ett samhälle där människor skulle bli det dom vill utan att ens bakgrund bromsade upp.

Sverige var ju extremt fattigt för inte alltför länge sedan. Jag kan prata med min farmor som är 90 år och hon kan ge mig berättelser om hur hon som barn var piga åt överklassen medan hennes far var statare och hur dom förnedrades av rikemän och präster.
Jag kan även prata med min mor som ju inte är så gammal om hur hon växte upp i barnrikehus på Hisingen. Jag kan fråga vem som helst i familjen från dom äldre generationerna om hur Sverige såg ut för fattiga människor.

Barnrikehus


Men det fanns en strävan att jämna ut dessa skillnader och en vision bland den framväxande arbetarrörelsen att skapa ett framtida Sverige utan klasser och utan ojämlikheter.

Det skulle gå långsamt genom reformer och man manade folket att ha tålamod men steg för steg skulle Sverige komma närmare visionen där alla människor skulle ha ungefär samma levnadsvillkor och samma möjligheter. Sverige skulle bli ett mönsterland. Världens bästa land helt enkelt som kunde inspirera andra länder att gå samma väg.

För att genomföra detta krävdes en mängd antal åtgärder på alla plan. Lönerna skulle varje år höjas, semesterveckorna skulle bli fler, skatterna skulle bli mer och mer progressiva. Alltså ju mer du tjänar desto mer skatt betalar du och tvärtom. Allt offentligt skulle vara kostnadsfritt så mycket det gick. Skolor, sjukvård och så vidare.
Långsamt skulle också arbetarna få mer och mer inflytande över sina arbetsplatser. Först genom att fackföreningarna fick mer och säga till om, och sedan med reformer som löntagarfonder och annat som till slut skulle resultera ett arbetarstyrt land.

Samtidigt satsades mycket på folkbildning och utbildning. För Kunskap är makt, så är det bara. Ett outbildat folk är lättmanipulerat och kan falla offer för vanvettiga ideologier och fördomar. Det såg man förr i tiden i Sverige när man brände häxor, och det ser man i stora delar i världen idag där efterblivna kulturer stenar människor eller anser att kvinnor är andra klassens medborgare.

Utbildning är alltså A och O för ett bra samhälle.

En av dom viktigaste reformerna var när man tog bort parallellskolesystemet och införde en enhetlig statlig skola. En skola där alla skulle lära sig samma saker oavsett ens hemmiljö men också en skola där alla möttes oavsett klassbakgrund. Detta för att hålla ihop landet och skapa en gemensamhetskänsla där ingen skulle vara värd mer än någon annan. Samtidigt infördes allmän värnplikt, också det med syftet att Sverige var till för alla och inte bara för överklassen och dess legoknektar till armé.

Ja kära vänner.

Nu blev ju aldrig Sverige riktigt detta vackra lyckorike. Men visionen fanns där. Visionen om det jämlika och klasslösa samhället.

Men vad hände? Vad hände med denna vision?

Varför har vi gått baklänges dom senaste 30 åren?

Varför har pensionärer som slitit hela sitt liv inte råd med att laga sina tänder?

Varför jobbar ungdomar på bemanningsföretag med arbetsvillkor som liknar 1930-talets?

Hur kommer det sig att Sverige blir mer och mer splittrat och otryggt?

Varför ökar segregationen?

Varför har vi uteliggare?

Och så vidare i all evighet. Jag skulle kunna räkna upp exempel efter exempel som visar på att Sverige är långt ifrån den vision som en gång fanns. Istället ser vi ett land i sönderfall.

Nå kamrater. Varför är det så? Och vad kan man göra?

Det får ni ta sommaren på er att fundera över. Så återkommer jag med svaren.

Detta är Renzo Aneröd och jag önskar er en fortsatt trevlig dag och en skön sommar.”

kommentarer
 1. Urchin skriver:

  Riktigt bra skrivet!

  Klass mot Klass

 2. Thorbjörn Eriksson skriver:

  Är vi förrådda av våra egna företrädare?

 3. Deisy skriver:

  Väldigt intressant läsning. Har nyss börjat läsa Fienden.
  Blev nyfiken på svaren till frågorna i det här inlägget.

 4. renzoanerod skriver:

  Tack Deisy. ja svaren skulle komma i en radiokrönika som ännu inte blivit av, men det kommer : ). må gott och ha en trevlig läsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s