William Petzäll

Publicerat: september 2, 2012 i Nadine Aneröd
Etiketter:,


Bild tagen från http://www.riksdagen.se

Det var vissa likheter mellan William Petzälls ungdomsår och mina egna som väckte upp mitt intresse för att veta mer om honom. Precis som mig själv hade William Petzäll haft dåliga erfarenheter av gäng på skolor och i bostadsområden och dessa konflikter var något som vi båda störde oss på. Men det var också skillnaden i våra olika politiska inriktningar som gjorde mig ännu mer nyfiken. Jag som socialist och han som före detta sverigedemokrat.

Jag ville därför komma i kontakt med William Petzäll för att få en intervju, jag ville med min nyfikenhet som drivkraft få veta vad som engagerat William till politiskt arbete, jag ville också veta hur hans vision såg ut för att förändra den nuvarande drogpolitiken. Jag hade redan år 2011 gjort en intervju med honom men inte varit riktigt nöjd, tidsbrist under samtalet hade lämnat många frågor obesvarade.
Detta året tog jag kontakt med honom igen, ett flertal gånger. Vi gjorde en lång intervju under flera timmar, egentligen skulle denna artikel varit den intervjun, men eftersom att den tragiska nyheten nått mig om att William Petzäll lämnat oss får det bli en lite annorlunda artikel än vad som egentligen var tänkt.
Tillbaka till den långa intervjun. Jag frågade William om allt från vardagen i riksdagen till barndomen och olika framtidsmål och visioner. Han svarade med glädje och lovade att säga ifrån om det blev för personligt. Jag var inte ute efter att bli för personlig heller utan mitt fokus under intervjun var hur han ansåg att man kunde hjälpa många av underklassens och arbetarklassens barn från att hamna i missbruk. Han hade inte svar på drogpolitikens alla frågor och problem och det var mycket vi inte var eniga om.
Vi pratade länge och politik blandades med personliga historier och känslor.
Jag kunde höra att han inte mådde så bra, mycket på grund av att media varit på honom nyligen om känsliga händelser, men också för den ständiga oron och stressen som hans liv var präglat av för tillfället.

Under de tillfällen jag hade kontakt med William Petzäll fick jag bilden av honom som en mycket omtänksam och ödmjuk människa. Han brann för att göra det han ansåg skulle hjälpa missbrukare till ett mer humant och normalt liv. Hans engagemang och drivkraft, trots alla de svårigheter och motgångar han haft, imponerade mig verkligen.
Men också bilden om en ensam och många gånger utnyttjad man dök upp framför mig. Jag började tänka på om den politiska sfären tagit sitt ansvar gentemot William? Hur fungerar politikens spelregler egentligen? Tar partier verkligen sitt ansvar för de ungdomar som engagerar sig i partiverksamhet? Och om de gör det, gör de även det när något går snett för någon? Hur kunde William som var i en minst sagt turbulent situation mötas av vända ryggar och tysta munnar i sitt gamla parti?

Jag tror att partierna bör se över hur de hanterar sådana här situationer och börja ta hand om de människor som hamnar illa. Och inte vända ryggen till de personer som faktiskt lagt ner stor energi i deras verksamhet, speciellt när det gäller unga människor som inte är vana vid ett offentligt liv som innebär allt från hot till förföljelser och mediaövervakning.

Låt oss också fundera över hur den svenska drogpolitiken fungerar idag, eller inte fungerar. Något behövs göras, för det kan inte vara okej att så många människor dör på grund av att behandlingar inte fungerar eller dylikt. William Petzäll berättade för mig att en av de jobbigaste sakerna var att leva i ovishet – skulle han få sina preparat? Skulle han få behandling och hjälp?
Så låt oss visa att vi är medmänniskor som inte accepterar att våra medmänniskor dör på grund av drogmissbruk och låt oss sedan förverkliga den visionen – ett samhälle utan droger.

Till sist vill jag beklaga sorgen och denna ytterst tragiska händelse till Williams otroligt starka mamma Annika med släkt, familj och vänner.

– Nadine Aneröd

kommentarer
  1. fitnessbruden Maria skriver:

    Alla handlingar talar för hur någon mår. Sköt om dig o ha det bäst Nadine. Tack. Kram fitnessbruden Maria.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s