Styr dig själv till lycka

Publicerat: september 9, 2012 i Nadine Aneröd
Etiketter:,

Foto: Hanna Jörgensen

Många är vi som någon gång mått dåligt. Många är vi som någon gång känt att allt verkar gå emot. Många är vi som någon gång velat ge upp våra mål, drömmar eller planer. Motgångar och hinder tycks dyka upp när vi minst önskar det. Oro och tveksamhet tränger sig ogenerat in i våra kroppar och skapar diverse obehagskänslor och dåligt självförtroende. Vi frågar oss gång på gång, ”varför lyckas inte jag?”, ”varför kan inte jag någon gång få det jag vill ha?”. Men vem är det vi frågar egentligen? Och får vi något svar?

Tyvärr är det inte lika många människor som de som ständigt ställer dessa desperata och frustrerade frågor som får något svar tillbaka. Varför? Det är ganska enkelt. (Och detta säger jag inte för att försöka förenkla någons problem eller förminska någons motgångar). Men jag och många med mig ser ett tydligt mönster, ett mönster som tyvärr många fastnat i och som sakta men säkert leder just till motgång och olycka. Svaret är att vi tänker på ett felaktigt sätt. Istället för att kontrollera våra egna tankar så styr de oss. Och som vi alla vet behöver inte tankar vara uppmuntrande eller positiva utan snarare så är tankar ofta dömande och ibland elaka. För att förenkla det hela skall jag ta ett exempel.

Säg att du skall ha ett prov i skolan imorgon eller en arbetsintervju, på väg dit börjar du känna dig nervös, du spelar upp ett scenario i ditt huvud hur du tror att det kommer gå, till en börjar ser du hur du kommer in i klassrummet eller till mötet och allt går bra men plötsligt kommer de negativa tankarna in, du börjar bli orolig för att du skall glömma både det ena och det andra, du börjar kanske känna oron sprida sig i hela kroppen, du går då till motattack mot din negativa tanke genom att tänka att ”jag skall minsann inte glömma det” eller ”har jag tur så kommer kanske inte den frågan upp”.
Vad du egentligen gör är att du attackerar en negativ tanke med ytterligare negativa tankar, ”jag skall INTE glömma” eller ”kanske INTE den frågan” och här har du hamnat i det olycksdrabbade mönstret, bli därför inte förvånad om provet (i exemplet) går dåligt eller om den där oönskade frågan dyker upp. Du har ju valt att fokusera på det dåliga som kanske kommer hända och som du inte vill skall hända istället för att fokusera på det du vill skall ske, exempelvis ”Den och den frågan kommer och dessa kan jag innan och utantill” eller varför inte ”jag glänser på provet och har all kunskap, jag är smart!”.

Jag är helt övertygad att om man byter ut det negativa tankemönstret mot det positiva så kommer du, för det första få mycket bättre självförtroende och därmed prestera bättre, men också dra till dig positiva händelser och resultat runt omkring dig. Jag förstår om ni nu kanske tänker att det inte är så lätt att förändra ett tankemönster bara sådär, (vilket också är en negativ tanke) men visst det är inte lätt, det kräver engagemang och övning men jag kan lova er att det är värt det. Tankens kraft är ett oerhört stark och effektivt verktyg och vi alla har all möjlighet att styra våra tankar och därmed förändra vår inställning till allt runt omkring oss.
Vill vi lyckas så kan vi det och det gör vi genom att tänka positivt och handla därefter. Tanke, känsla och handling hänger ihop. Och det positiva är alltid tusen gånger starkare än det negativa och därför är det aldrig försent att börja tänka positivt och på så sätt förändra vår inställning och därmed våra resultat.

Genom tankarna skapar vi våra liv. Tankarna är vår vägvisare och genom tankarna kan vi tillsammans skapa en mycket bättre, vackrare, solidarisk och mer jämlik värld. För det finns inga begränsningar och tankens kraft bör användas som ett verktyg för både det egna välmående men också för andras, för vi är alla ett – från minsta sandkorn till den största blåval, alla är vi universums gudinnor och gudar.

Nadine Aneröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s